Studiedag voedselverlies in de zorgsector op 24 september 2018

Studiedag voedselverlies in de zorgsector.
Hoe kan je het voorkomen?
24 september 2018, NH hotel, Boeveriestraat 2, 8000 Brugge

 Voor wie? ziekenhuizen, wzc’s, kleinere zorginstellingen, ocmw’s, steden,….

Organisator: Stad Brugge met subsidie van OVAM, i.s.m. Departement WVG

Presentaties kan u hieronder downloaden.
Foto's van de studiedag vindt u hier.

 

Op het einde kregen de deelnemers een handleiding die hen kan helpen om te strijden tegen voedselverlies in hun voorziening.
U kan deze handleiding hier raadplegen

 

PROGRAMMA

 9u30-10u: ontvangst met koffie

 10u-12u Een jaar lang actie tegen voedselverlies in Brugse zorginstellingen: geleerde lessen en best practices

Als deelnemer nemen we je mee langsheen het traject die de Brugse zorginstellingen doorliepen.  Van het opzetten van een nulmeting tot oplossingen zoeken en het implementeren van acties. Aan de hand van interactieve opdrachten en een panelgesprek over de ervaring van de Brugse instellingen, krijg je concrete tips en goeie ideeën om voedselverlies in jouw instelling te verminderen.

Meetcampagne departement WVG

 12u-13u: Lunchpauze

 13u-16u: namiddagsessie

In de namiddag worden 5 workshops gegeven. Je kiest er 3 naargelang je interesse. Lees de beschrijving goed om de relevantie voor jouw instelling in te schatten. (sprekers worden nog aangevuld)

o     Workshop 1: Hoe meet je?

Ook dit jaar kan jouw organisatie deelnemen aan de nulmeting die het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin organiseert

Sprekers:  FoodWIN

o      Workshop 2: Hoe trek je collega’s en kader mee op de kar?

Voedselverlies aanpakken in de zorg, dat kan je niet alleen. Niet alleen het probleem, maar ook de oplossingen zijn dienst overschrijdend. Je betrekt dus best collega’s van het keuken-, zorg- en omkaderend personeel. Hoe begin je daaraan? Hoe overtuig je hen actie te ondernemen en hoe werk je samen aan dit project?

 

o     Workshop 3: Improvisatiekoken met restjes? 

Restjes zijn niet altijd te vermijden. Zorginstellingen met een eigen keuken kunnen deze dan ook proberen verwerken. Maar hoe doe je dat? En waarmee moet je rekening houden in verband met hygiëne?  

Sprekers: Vlaco en Velt

o     Workshop 4: portiegrootte vs. ondervoeding

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheden liggen samen met voedselverlies en ondervoeding in de weegschaal.  Kun je in geval van bordresten portiegroottes zomaar verminderen? Tot welke limiet? Wat zijn de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden? Wat als je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden serveert, maar nog steeds overschotten hebt?

Sprekers: Vigez, Aramark

o     Workshop 5: hoe organiseer je een vlotte communicatie tussen patiënt - zorg – keuken:

Vlotte communicatie tussen patiënt, zorg en keuken is bijna in elke zorginstelling een probleem dat aan de basis ligt van heel wat voedselverspilling. Tussen de verschillende schakels gaat heel wat info verloren of de communicatie hapert. FoodWIN daagt jullie uit om hierover te brainstormen. We beginnen met een inspirerende case, daarna steken we de hoofden samen om een oplossing te vinden.

16u-16u30: Slotmoment met speech van Burgemeester Renaat Landuyt, schepen Mieke Hoste en Jan Verheyen, vertegenwoordiger van de OVAM

 

 

Locatie en bereikbaarheid

NH hotel, Boeveriestraat 2, 8000 Brugge

Het NH Brugge, een voormalig klooster en nu een hotel met groene sleutel is gelegen nabij het concertgebouw aan het Zand.

Vlot bereikbaar: we raden aan om met het openbaar vervoer te komen!

Het NH Brugge is op wandelafstand (10 min.) vanaf station Brugge of je neemt de bus (halte aan 't Zand).

Kom je toch met de auto: NH Brugge beschikt niet over een privé parking.
Maar je kan parkeren in de betalende publieke parking aan het station. De kostprijs hier bedraagt 3,5€/dag. 
+ gratis busticket tot het centrum van Brugge op vertoon van uw parkingticket (max. 4 personen) aan het loket in de lijnwinkel op het stationsplein!

Of je kan parkeren in de ondergrondse betalende publieke parking Centrum-‘t Zand. De kostprijs voor een parkeerticket hier bedraagt  8.70 EUR / 24H. Betalen kan via de automaten in de parking via kredietkaart of cash.