Tentoonstelling en wedstrijd in Mijn Brugge

4
mrt
2019

Op de tentoonstelling in Mijn Brugge vind je info over de thema’s van Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie en tips om op een duurzame manier in de (moes)tuin te werk gaan. 

Composteren, biodiversiteit bevorderen, snoeihout omtoveren tot vlechtwerk, grasmaaisel voorkomen door te mulchmaaien, voedselverlies beperken, kippen die keukenrestjes verwerken  ... dat zijn allemaal kringlooptechnieken, technieken om de 'Biologische Kringloop' thuis te sluiten!
Je voorkomt tuin- of keukenresten of je hergebruikt ze in de tuin of in een nieuw gerecht ... De Biologische Kringloop staat voor een actief leven met minder afval. We willen de Bruggelingen ook heel actief betrekken bij deze strategie.

Op de website https://foodlab.brugge.be staat alle info over deze onderwerpen, welke acties er plaatsvinden in Brugge, maar ook wat men thuis zelf kan doen als men lekker en duurzaam wil eten en kweken.

Welke vis is duurzaam, waar vind ik korte keten producten (seizoensgebonden) , waar vind ik receptjes voor restjes, hoe ga ik aan de slag als ik zelf sla wil kweken, waar zijn er volkstuintjes?
Er is ook een zaaikalender beschikbaar en een overzicht van alle voedingsgerelateerde cursussen/activiteiten terug (van de leden van het Food Lab).

Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op één van de 5 moestuin starterspakketten 

Op de iPads in de tentoonstelling vind je ook het interactief gedeelte van https://foodlab.brugge.be.

Je kan er vragen stellen rond voeding. Is het nog te koud om tomaten te zaaien? Welk diertje zit er te knabbelen aan mijn groentjes? Welke bloemen trekken bijen aan? Het Brugs Food Lab (o.a. Velt, Tuinhier,….) staan paraat om te antwoorden. Maar iedereen kan ook zijn ervaringen en tips delen.

Alle vragen in maart gesteld, worden daarenboven beantwoord door Angelo Dorny via live facebook (datum wordt later meegedeeld)! Angelo is gekend als groenspecialist bij Radio 2, auteur van inmiddels 8 tuinboeken, columnist, hoofdredacteur van het moestuinmagazine van Vlaanderen en Nederland: De Tuin op Tafel;2 hij heeft ook een YouTube kanaal, waar wekelijks 2 nieuwe video’s worden gepost. Info:  tv.angelodorny.be

 Tuineigenaars die hun moestuin willen delen omdat deze te groot geworden is of geen tijd meer hebben om onderhoud te doen, kunnen hun moestuin aanbieden om te delen met anderen, of als er veel oogst is, deze gratis delen.

 

Schepen van leefmilieu Minou Esquenet: “De tentoonstelling staat opgesteld tot 30 maart en gedurende die maand kunnen bezoekers in Mijn Brugge deelnemen aan de wedstrijd. Uit de juiste antwoorden loten we vijf winnaars die elk een starterspakket van Velt ontvangen. Ook uit de inzendingen van vragen via de website, loten we 5 winnaars uit.”

Toegankelijke groenterassen

Moestuinspecialist Lieven David selecteerde voor Velt 11 toegankelijke groenterassen om mee te starten.
 

Radijs - Cherry Belle

Pluksla - Babyleaf

Snijbiet - Groene Witribbige

Tomaat - Koralik

Tuinkers - Gewone Groene

Pompoen - Uchiki-Kuri (Cucurbita maxima)

Courgette - Black Beauty/Nero Di Milano

Biet - Egyptische Platronde

Peultjes - Norli

Stambonen = struikbonen - Stamslaboon Saxa

Spinazie - Butterflay

 

 

Wie in zijn leven één of meer kringlooptechnieken toepast, kringloopt.
Groot of klein, oud of jong ... iedereen kan actief kringlopen.

 

Bruggelingen die dit verhaal mee willen uitdragen, kunnen zich nog opgeven om als vrijwilliger aan de slag te gaan als kringloopkracht. Ze kunnen hiervoor contact opnemen met dienst leefmilieu leefmilieu@brugge.be t 050 47 53 80

 

‘Mijn Brugge’ bevindt zich naast het Huis van de Bruggeling (Frank Van Ackerpromenade – Stationsplein)

Openingstijden

Maandag-donderdag: 10.00 uur - 17.30 uur
Vrijdag-zaterdag: 10.00 uur – 12.30 uur