vermijd voedselverlies

In Vlaanderen ontstaat er elk jaar ongeveer 2 miljoen ton aan voedselverlies en nevenstromen.

Alleen al het weggegooid voedsel is een zorgwekkende hoeveelheid. De gemiddelde Vlaming kiepert elk jaar 18 tot 26 kg voedsel in de vuilnisbak (vooral brood, fruit en groenten). Voor alle Vlaamse gezinnen samen zijn dat 6000 goed gevulde vuilniswagens of een file van 42 km!

Van landbouwer tot consument: in de hele keten ontstaan voedselverlies en nevenstromen. Deze verspilling doet de
voedselproductie/energieverbruik stijgen en is slecht voor het milieu.

Tips en recepten voor thuis vind je op

www.koelkastinorde.be,
www.solvefoodwaste.eu
www.vlaco.be
empty the fridge

 

Neem deel aan een van deze initiatieven:

Ga eens naar een soepcafeMet een leuk team van vrijwilligers halen ze groenten en andere voedseloverschotten op bij buurtwinkels. Deze verwerken ze tot soep en groenteschotels.

Er zijn 2 soepcafés in Brugge:

  • Soepcafé Peterselie gaat wekelijks door op donderdag in de Kave, Peterseliestraat 100; 8000 BruggeAlle hulp is welkom vanaf 17.00 uurWe gaan aan tafel rond 18.30 uur
  • Soepcafé Assebroek gaat wekelijks door op maandag in de Bossuytlaan 24b te Assebroek (Parochiecentrum Sint-Kristoffel).We gaan aan tafel rond 17.45 uur

 

Sint Pieters eet
Elke woensdag kan je  om 10 uur terecht in buurtcentrum De Dijk voor het samen koken van een lekkere maaltijd (je hebt de keuze tussen wel of niet vegetarisch). Het aanbod is uiteraard afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Op de middag (12.30 uur) wordt er samen gegeten, daarna wordt door de groep de afwas gedaan.

In sint jozef is er een cofrigo, dit is een koelkast om voedselverspilling tegen te gaan.
Buurtbewoners kunnen er voedsel in plaatsen dat bijna over tijd is en dat anderen nog kunnen gebruiken. Volg hen op https://bit.ly/2DP93Rt.
 De co-frigo is te vinden in de Korf, Ronsaardbekestraat nummer 59, Brugge. Open 7/7 en 24u/24u!

Gebruik de too good to go appToo Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, ... tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.