vermijd voedselverlies

In Vlaanderen ontstaat er elk jaar ongeveer 2 miljoen ton aan voedselverlies en nevenstromen.Alleen al het weggegooid voedsel is een zorgwekkende hoeveelheid. Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg vast voedsel en dranken per week of 88 kg per jaar. Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg per jaar. (GfK, 2018a).

Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.s. Brugs Food Lab. Met succes werd het voedselverlies in Brugse zorginstellingen gereduceerd. Nu wil Stad Brugge zich ook richten naar alle Brugse gezinnen.

Met het project ‘Food Winners’ willen we 30% minder voedsel verspillen thuis en CO2 besparen!

foodwinners

Daarvoor zoekt Stad Brugge dit jaar 50 Brugse ambassadeurs! Als ambassadeur krijg je de nodige tips en tricks om minder te verspillen. Daarbij word je begeleid en ondersteund via bijeenkomsten, mailings, workshops, online platform met meettool (nulmeting + opvolgmetingen), sociale media.

Deze kennis gebruik je in de volgende 2 jaar om anderen te motiveren om deel te nemen.

Want het doel is om einde 2022, 5000 Brugse gezinnen te bereiken die, in samenwerking met de ambassadeurs, een pact zullen sluiten om 30 % minder voedsel te verspillen.

Iedereen kan gratis deelnemen, jong en oud! Schrijf je in via leefmilieu@brugge.be

 

Het project ‘Food Winners’ krijgt subsidie als lokaal klimaatproject van de Vlaamse overheid.

logo vlaanderen

Info: https://foodlab.brugge.be/voedselverlies

 

 

 

Tips en recepten voor thuis vind je op

www.koelkastinorde.be,
www.solvefoodwaste.eu
www.vlaco.be
empty the fridge

 

Neem deel aan een van deze initiatieven:

Ga eens naar een soepcafeMet een leuk team van vrijwilligers halen ze groenten en andere voedseloverschotten op bij buurtwinkels. Deze verwerken ze tot soep en groenteschotels.

Er zijn 2 soepcafés in Brugge:

  • Soepcafé Peterselie gaat wekelijks door op donderdag in de Kave, Peterseliestraat 100; 8000 BruggeAlle hulp is welkom vanaf 17.00 uurWe gaan aan tafel rond 18.30 uur
  • Soepcafé Assebroek gaat wekelijks door op maandag in de Bossuytlaan 24b te Assebroek (Parochiecentrum Sint-Kristoffel).We gaan aan tafel rond 17.45 uur

 

Sint Pieters eet
Elke woensdag kan je  om 10 uur terecht in buurtcentrum De Dijk voor het samen koken van een lekkere maaltijd (je hebt de keuze tussen wel of niet vegetarisch). Het aanbod is uiteraard afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Op de middag (12.30 uur) wordt er samen gegeten, daarna wordt door de groep de afwas gedaan.

In sint jozef is er een cofrigo, dit is een koelkast om voedselverspilling tegen te gaan.
Buurtbewoners kunnen er voedsel in plaatsen dat bijna over tijd is en dat anderen nog kunnen gebruiken. Volg hen op https://bit.ly/2DP93Rt.
 De co-frigo is te vinden in de Korf, Ronsaardbekestraat nummer 59, Brugge. Open 7/7 en 24u/24u!

Gebruik de too good to go appToo Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, ... tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.